ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα νερά που αποθηκεύονται στη λίμνη Νάσερ χρησιμοποιούνται για την άρδευση των αγρών κατά τη διάρκεια των μηνών της ξηρασίας. Έτσι μπορούν να παραχθούν περισσότερα δημητριακά, ικανά να θρέψουν μεγαλύτερα τμήματα του αυξανόμενου πληθυσμού. Ταυτόχρονα το πέρασμα του νερού από τις εξόδους του φράγματος θέτει σε κίνηση τουρμπίνες οι οποίες παράγουν τη μισή ηλεκτρική ενέργεια της Αιγύπτου.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Κάθε ανθρώπινη απόπειρα ελέγχου της φύσης παρέχει πλεονεκτήματα αλλά παράγει και προβλήματα. Εξαιτίας της κατασκευής του φράγματος του Ασσουάν κατακρατούνται μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών στην τεχνητή λίμνη του. Έτσι, στις εκβολές φτάνει μικρή ποσότητα που δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ποσότητες που διαβρώνει η θάλασσα από το δέλτα, με αποτέλεσμα να διαβρώνονται μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που αποτίθενται. Τελικά το δέλτα έχει αρχίσει να καταστρέφεται στο μέτωπό του.

 Παράλληλα, από την κατασκευή του φράγματος κι έπειτα αυξήθηκε μια αρρώστια την οποία προκαλούν  μικρά σκουλήκια που κρύβονται μέσα στα σαλιγκάρια του νερού του Νείλου. Κατά το παρελθόν οι ετήσιες πλημμύρες περιόριζαν τον αριθμό των σαλιγκαριών. Επίσης η άνοδος του υδάτινου ορίζοντα έφερε στην επιφάνεια άλατα που κάνουν άγονη τη γη.