Το Δέλτα του Νείλου είναι το δέλτα που σχηματίζεται στη βόρεια Αίγυπτο, όπου ο ποταμός Νείλος απλώνεται και εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δέλτα ποταμών στον κόσμο- από την Αλεξάνδρεια στη δύση μέχρι το Port Said στην ανατολή, καλύπτει μια έκταση 240km της ακτογραμμής της Μεσογείου- και είναι μία πλούσια αγροτική περιοχή. Από το βορρά προς το νότο το δέλτα έχει μήκος περίπου 160km. Το Δέλτα ξεκινά λίγο πιο κάτω από το Κάιρο.

 

Σχήμα και σύνθεση

 

Ο Νείλος θεωρείται ως ένα αψιδωτό δέλτα και μοιάζει με ένα τρίγωνο ή το λουλούδι λότους όταν φαίνεται από μακριά. Οι εξωτερικές άκρες του δέλτα είναι διαβρωμένες και σε κάποιες παράκτιες λίμνες έχουν βρεθεί αυξημένα επίπεδα αλατιού, καθώς η σχέση τους με τη Μεσόγειο θάλασσα αυξάνεται. Καθώς το δέλτα δε λαμβάνει πλέον μία ετήσια παροχή θρεπτικών συστατικών και ιζημάτων κατά την ανοδική του πορεία εξαιτίας της κατασκευής του ψηλού φράγματος του Ασσουάν, τα εδάφη που πλημμυρίζουν πιο συχνά έχουν γίνει πιο φτωχά και μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων χρησιμοποιούνται τώρα. Το επιφανειακό στρώμα του εδάφους στο δέλτα μπορεί να είναι τόσο πολύ όσο σε βάθος 70 ποδιών.                             

 

 

Ιστορία

 

Οι άνθρωποι έχουν ζήσει στην περιοχή του δέλτα του Νείλου για χιλιάδες χρόνια και έχουν καλλιεργήσει εντατικά τη γη για το λιγότερο 5 χιλιάδες χρόνια. Ο ποταμός Νείλος συνήθιζε να πλημμυρίζει σε μια ετήσια βάση, αλλά αυτό σταμάτησε με την κατασκευή του φράγματος του Ασσουάν.