Το νερό δημιουργεί εντάσεις :

   Οι ανάγκες για το νερό του ανθρώπινου πληθυσμού, ο οποίος έχει φθάσει τα 6 δισεκατομμύρια αυξάνονται διαρκώς. Από την άλλη μεριά τα αποθέματα νερού εξαντλούνται ή μολύνονται από τις βιομηχανίες και τα χημικά λιπάσματα που ρυπαίνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα. Ο έλεγχος των υδάτινων πόρων γίνεται σημείο τριβής ανάμεσα σε πολλές χώρες.

 


 

Μια ματιά σε μερικά από τα περισσότερο ανησυχητικά σημεία στον κόσμο:

 

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Η δυσχερής θέση της Αιθιοπίας δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν τα πηγάδια ξεραθούν. Σε μια χώρα βασανισμένη από εμφύλιο πόλεμο και περιοδικές ξηρασίες, περισσότερο από 1 εκ. άνθρωποι λιμοκτονούσαν κατά την περασμένη δεκαετία και εκατομμύρια υποσιτίζονταν. Οι Αιθίοπες ελπίζουν να ανακουφίσουν τη δυσμενή λόγω ξηρασίας κατάστασή τους κάποια μέρα παροχετεύοντας νερό από τον Νείλο ποταμό, ένας κλάδος του οποίου πηγάζει στη χώρα τους. Αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση της Αιθιοπίας με το Σουδάν και την Αίγυπτο, που επίσης χρειάζονται τα νερά του Νείλου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πόλεμοι για το νερό είναι δυνατόν να ξεσπάσουν στη Μέση Ανατολή, όταν οι χώρες προσπαθήσουν να ελέγχουν η μια τα υδάτινα αποθέματα της άλλης. Το νερό ήταν πάντοτε στρατηγικής σημασίας στην μακροχρόνια έχθρα μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας, χώρες που μοιράζονται τη λεκάνη του ποταμού Ιορδάνη.


ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Η γκλάστνοστ αποκάλυψε τι συμβαίνει στους ποταμούς και τις λίμνες, όταν οι βιομηχανικές και αγροτικές ανάγκες έχουν προτεραιότητα έναντι των οικολογικών. Ένας Σοβιετικός σύμβουλος περιβάλλοντος εξηγεί πως δούλευε το σύστημα για δεκαετίες: "Εάν ένας υπεύθυνος εργοστασίου δεν ολοκλήρωνε το πλάνο, τον χτυπούσαν". Στη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη το 1/3 των ποταμών της χώρας είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Στη Σοβιετική Ένωση η ρύπανση του Βόλγα εξαφάνισε τη βιομηχανία χαβιαριού. Η Φινλανδία αποφάσισε ότι η οικονομία της απειλείται από την κακή διαχείριση των υδάτων από τη Σοβιετική Ένωση. Προκειμένου να διακινδυνεύσει την καταστροφή των ιχθυοπαραγωγών περιοχών της Βαλτικής Θάλασσας, η φινλανδική κυβέρνηση είναι διαθέσιμη να βοηθήσει στην κατεδάφιση ενός φράγματος στο Λένινγκραντ.

ΜΕΞΙΚΟ
Απόβλητα, φτωχός χωροταξικός σχεδιασμός και αποδάσωση έχουν προκαλέσει την έλλειψη νερού στο Μεξικό. Οι πηγές έχουν μολυνθεί από βιομηχανικά χημικά απόβλητα, ακαθαρσίες και μικρόβια. Ακόμη και το βρώμικο νερό είναι λίγο. Οι ανάγκες της Πόλης του Μεξικού (20 εκ. κάτοικοι) έχουν ως συνέπεια την πτώση του κύριου υδροφόρου ορίζοντα κατά 3,4 μέτρα ετησίως

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν απ' όλα τα είδη κρίσης νερού της υδρογείου. Σχεδόν οι μισοί ποταμοί, λίμνες και ρεύματα βρέθηκαν κατεστραμμένα ή απειλούμενα από τη ρύπανση, κατά τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας. Τα δημόσια υδατικά αποθέματα σταμάτησαν να αντλούνται διότι ρυπάνθηκαν τα υπόγεια νερά. Τα πιο σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται στη Δύση, όταν οι κακές πρακτικές διαχειρίσεις του νερού, η οργιαστική ανάπτυξη και η εξαιρετική ξηρασία χτύπησαν ανθρώπους και οικοσυστήματα.