Νερό, αιτία κοινωνικών συγκρούσεων

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

ΝΕΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Νερό

και κοινωνικές /διασυνοριακές συγκρούσεις

 

 

"TA NEA" Τρίτη 19 Μαρτίου 2002
Αρ. Φύλλου 17293

Παγκόσμιος πόλεμος για το διάφανο «χρυσάφι»

Είναι οι πλούσιοι και οι φτωχοί του νερού: ένα ποσοστό 9% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει τα 3/4 του διαθέσιμου αποθέματος. Οι υπόλοιποι δίνουν μάχες για τον έλεγχο ποταμών και λιμνών. Η τεχνολογία είναι σύμμαχος εκείνων που αντέχουν να την πληρώσουν...

 

Το νερό είναι η πλέον πολύτιμη φυσική πηγή στη Μέση Ανατολή, πολυτιμότερη ακόμη και του πετρελαίου, του επονομαζόμενου «μαύρου χρυσού».

Η σπανιότητα αυτού του τόσο πολύτιμου φυσικού στοιχείου στην περιοχή έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις και εντάσεις και έχει αναχθεί σε στρατηγικό παράγοντα για την επίλυση της αραβο-ισραηλινής διένεξης.

Αίγυπτος: Το Κάιρο προειδοποίησε το 1991 ότι θα καταφύγει έως και στη χρήση βίας προκειμένου να προστατεύσει τα νερά του Νείλου. Η προειδοποίηση αυτή της Αιγύπτου στρέφονταν κυρίως κατά τω γειτόνων της, της Αιθιοπίας και του Σουδάν. Οι ανάγκες της χώρας σε νερό αυξάνονται, όπως άλλωστε και ο πληθυσμός της, που έχει φτάσει αισίως τα 60

 

Μια ματιά σε μερικά από τα περισσότερο ανησυχητικά σημεία στον κόσμο:

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Η δυσχερής θέση της Αιθιοπίας δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν τα πηγάδια ξεραθούν. Σε μια χώρα βασανισμένη από εμφύλιο πόλεμο και περιοδικές ξηρασίες, περισσότερο από 1 εκ. άνθρωποι λιμοκτονούσαν κατά την περασμένη δεκαετία και εκατομμύρια υποσιτίζονταν. Οι Αιθίοπες ελπίζουν να ανακουφίσουν τη δυσμενή λόγω ξηρασίας κατάστασή τους κάποια μέρα παροχετεύοντας νερό από τον Νείλο ποταμό, ένας κλάδος του οποίου πηγάζει στη χώρα τους. Αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση της Αιθιοπίας με το Σουδάν και την Αίγυπτο, που επίσης χρειάζονται τα νερά του Νείλου.