ΑΣΙΑ

 

 

«Οι κλιματικές συνθήκες στην Ασία- ο ποταμός Τίγρης»

 

«Πολιτικός χάρτης Ασίας»

 

Η μεγαλύτερη σε έκταση ήπειρος που εκτείνεται σε επιφάνεια 44.482.144 τ. χλμ., που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής επιφάνειας της γης.  Αν εξαιρέσουμε κάποια νησιά της Ινδονησίας, ανήκει στο βόρειο ημισφαίριο. Μαζί με την Ευρώπη, η Ασία σχηματίζει μία ηπειρωτική μάζα, την Ευρασία

 

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ:

Μορφολογία. Η Ασία στο σύνολό της είναι λιγότερο διακλαδισμένη από την Ευρώπη: τα νησιά και οι χερσόνησοί της δεν καλύπτουν παρά το ένα πέμπτο της ηπείρου. Οι βόρειες ακτές είναι χαμηλές και ομοιόμορφες.  Όλη η ανατολική ακτή της Ασίας περιβάλλεται από νησιά, που καθορίζουν μια σειρά θαλασσών (Θάλασσα της Ιαπωνίας, της Κίνας, Οχοτσκική). Το θαλάσσιο βάθος φτάνει σε σημεία που συγκαταλέγονται στα πιο βαθιά όλων των ωκεανών.

 

«Γεωμορφολογικός χάρτης Ασίας»

 

 Κλιματολογικές συνθήκες

Ο μεγαλύτερος όγκος της Ασίας βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο της Γης και αρχίζει από τον ισημερινό και τελειώνει σχεδόν στο βόρειο πόλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν στην Ασία όλων των ειδών τα κλίματα. Η Ασία είναι δυνατό να χωριστεί σε τέσσερις διακριτές ζώνες: στην αρκτική, στην εύκρατη, στην τροπική και στην ισημερινή.

Ανάλογα με το κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους εξαρτώνται και οι βροχές που πέφτουν σε ένα τόπο. Οι βροχές επίσης εξαρτώνται και από την κατεύθυνση που έχει ο αέρας το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Οι περισσότερες βροχές πέφτουν στη νότια πλευρά των Ιμαλαΐων, όπου έχει σημειωθεί και το παγκόσμιο ρεκόρ βροχοπτώσεων. Υπάρχουν, όμως, και περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βροχές για μερικά χρόνια.

Η Ασία παρουσιάζει μεγάλη κλιματική ποικιλία. Διακρίνουμε: α) ισημερινό κλίμα, ζεστό και υγρό (Φιλιππίνες, Ινδονησία, χερσόνησος της Μαλαισίας, ακτές της Βιρμανίας), β) τροπικό κλίμα (Ινδοκίνα,  Σρι Λάνκα) πιο έντονες διαφορές θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων, γ) υποτροπικό κλίμα (κοιλάδα του Γάγγη και ανατολικοκεντρική Κίνα) με πιο έντονες εποχιακές διαφορές θερμοκρασίας, δ) μεσογειακό κλίμα, με βροχερούς εύκρατους χειμώνες, καλοκαίρια ζεστά και πολύ ξηρά, που περιορίζεται σε μια μικρή παραλιακή ζώνη της Μικράς Ασίας και στη Συρία, ε) ηπειρωτικό κλίμα, στις στέπες και στα ορεινά (Μογγολία, Θιβέτ, Ιράν, Ανατολία) με σπάνιες βροχοπτώσεις και έντονες διαφορές θερμοκρασίας, στ) υποαρκτικό κλίμα που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της Σιβηρίας, με μεγάλους και έντονους χειμώνες, σύντομα ζεστά καλοκαίρια και βροχοπτώσεις κατανεμημένες μέσα στο χρόνο.

 

Ποτάμια και Λίμνες της Ασίας

Η Ασία έχει το μεγαλύτερο αριθμό ποταμών. Παρ’ όλα αυτά, το μήκος τους είναι μάλλον μέτριο . Η μορφολογική διάταξη των βουνών και των οροσειρών της Ασίας έχει ως αποτέλεσμα να κατευθύνονται οι περισσότεροι ποταμοί της και να χύνονται στη βόρεια παγωμένη θάλασσα ή να χύνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ στη Μεσόγειο θάλασσα χύνεται μόνο το 2% από το σύνολο των οποίων εκβάλουν οι ποταμοί της Ασίας στη θάλασσα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Ασίας είναι ότι υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις που δεν έχουν διέξοδο προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα νερά των πηγών και της βροχής να παραμένουν εκεί και να σχηματίζουν τεράστιες λίμνες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Ασίας είναι ότι υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις, περίπου 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλ., που δεν υπάρχουν καθόλου νερά επιφανείας, (όπως αλλιώς λέγονται οι λίμνες και τα ποτάμια), επειδή στις περιοχές αυτές επικρατεί υπερβολική ξηρασία

Στη Βόρεια θάλασσα χύνονται τρεις από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, ο Ομπ που έχει μήκος 5.410 χιλιόμετρα, ο Γενισέι με μήκος 4.092 χιλιομ. και ο Λένα που έχει μήκος 4.400 χιλιόμετρα. Και τα τρία αυτά ποτάμια πηγάζουν από τη βόρεια πλευρά του ορεινού όγκου των Ιμαλαΐων. Και τα τρία παγώνουν το χειμώνα. Την άνοιξη προκαλούν τεράστιες πλημμύρες και αυτό γιατί αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια και οι πάγοι από τα νότια προς τα βόρεια. Το αποτέλεσμα είναι τα νερά να μη βρίσκουν διέξοδο προς τη Βόρεια θάλασσα και να πλημμυρίζουν τεράστιες εκτάσεις. Άλλος μεγάλος ποταμός που παγώνει το χειμώνα είναι ο Αμούρ που χύνεται στο βόρειο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Πιο νότια υπάρχουν δύο κινέζικα ποτάμια, ο Χουάνγκ Χο, που έχει μήκος 4.485 χιλιομ. και ο Γιανκ Τσε που έχει μήκος 5.800 χιλιόμ. και είναι σε μήκος το μεγαλύτερο ποτάμι της Ασίας.

Η σημασία και των δύο αυτών ποταμιών είναι τεράστια για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, όχι μόνο γιατί επιτρέπουν την επικοινωνία ανάμεσα σε διάφορες περιοχές (είναι και τα δύο ποτάμια πλωτά σε μεγάλο μήκος), αλλά γιατί με τα νερά και τη λάσπη που μεταφέρουν κάθε χρόνο από τα βουνά που πηγάζουν κάνουν τεράστιες εκτάσεις πλούσιες και αποδοτικές στην καλλιέργεια.

 

-----------------------------------------

 

ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΙΓΡΗΣ

 

«Χάρτης ροής του ποταμού Τίγρη»