ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

 

«Οι κλιματικές συνθήκες στην Βόρεια Αμερική- ο ποταμός Τίγρης»

 

 

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ:

Αποτελείται από δύο διαφορετικά ηπειρωτικά κομμάτια (Βόρεια και Νότια Αμερική), που ενώνονται μεταξύ τους με μια λωρίδα ξηράς η οποία  μαζί με τις Αντίλλες αποτελεί  την Κεντρική Αμερική. 

Η Β. Αμερική είναι πλούσια σε νερά, έχει πολλούς και μεγάλους ποταμούς και πολλές λίμνες. Οι μεγαλύτερες λίμνες βρίσκονται στον Καναδά. Οι πιο σπουδαίες είναι: Ήρι, Οντάριο, Μίτσιγκαν, Ουρώνη, και Άνω Λίμνη. Οι λίμνες αυτές αποτελούν ενιαίο σύμπλεγμα και βρίσκονται σε επαφή με στενούς λαιμούς. Στα σημεία που συναντιούνται, λόγω της διαφοράς του ύψους, σχηματίζονται μεγάλοι καταρράχτες, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους είναι του Νιαγάρα, που είναι και ο μεγαλύτερος του κόσμου.

 

Ποταμοί της Β. Αμερικής

Από τους ποταμούς ο πιο σπουδαίος είναι ο Μισισιπής, που μαζί με τον παραπόταμό του Μιζούρι είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της γης, όχι βέβαια και ο πιο πολύυδρος, γιατί τέτοιος θεωρείται ο Αμαζόνιος Η λεκάνη, την οποία αρδεύει, θεωρείται ότι είναι μία από τις πιο εύφορες του κόσμου Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλωτός και εξυπηρετεί πολύ τη συγκοινωνία.

Άλλοι μεγάλοι ποταμοί είναι: ο Ρίο Γκράντε στο Μεξικό, που προκαλεί και πολλές πλημμύρες, ο Ανατολικός Κολοράντο εν μέρει πλωτός, ο Δυτικός Κολοράντο, που πηγάζει από το λεκανοπέδιο, της Αλμυράς Λίμνης και εκβάλλει στον κόλπο της Καλιφόρνιας, ο Κολούμπια του Καναδά, που πηγάζει από τα Βραχώδη Όρη και χύνεται στον Ειρηνικό, ο Γιούκο που χύνεται επίσης στον Ειρηνικό, ο Μακένζι που θεωρείται ο μεγαλύτερος, αμέσως μετά τον Μισισιπή, ποταμός της Β. Αμερικής και ο Άγιος Λαυρέντιος που εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό.

 

Κλιματολογικές συνθήκες

 Το κλίμα της Β. Αμερικής παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Οι προς τα βόρεια χώρες, Γροιλανδία, Αλάσκα, Βόρειος Καναδάς μαζί με τα νησιά του, έχουν κλίμα αρκτικό. Ο χειμώνας είναι μεγάλος και πολύ ψυχρός και το καλοκαίρι μικρό. Πνέούν βόρειοι άνεμοι και πέφτουν ελάχιστες βροχές. Ο Νότιος Καναδάς και οι βόρειες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν κλίμα ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες, θερμό καλοκαίρι και βόρειους ανέμους.

Στη νότιο ατλαντική ζώνη μέχρι τη χερσόνησο της Φλώριδας επικρατούν το χειμώνα βορειοανατολικοί άνεμοι, το καλοκαίρι νοτιοδυτικοί. Στο νότιο τμήμα της Β. Αμερικής επικρατεί κλίμα τροπικό με πολλές βροχές και υψηλές θερμοκρασίες.

Το κλίμα της Βόρειας Αμερικής επηρεάζεται, εκτός από το γεωγραφικό πλάτος, από το ανάγλυφο, από την απόσταση των ακτών, όπως επίσης και από τις συχνές αλλαγές του καιρού και τους κυκλώνες. Τα ανάγλυφα που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών, εμποδίζουν τη θαλάσσια σταθεροποιητική επιρροή να φτάσει μέχρι το εσωτερικό, που γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει καθαρά ηπειρωτικό κλίμα, με αξιοσημείωτες εποχιακές διακυμάνσεις θερμοκρασίας, μέχρι και 550 C.  Οι παραλιακές περιοχές που βρίσκονται σε μέσο γεωγραφικό πλάτος, έχουν ήπιο κλίμα, ενώ στον κόλπο του Μεξικού έχουν τροπικό κλίμα.  Οι ακραίες βόρειες περιοχές (Βόρειος Καναδάς, Γροιλανδία) χαρακτηρίζονται από πολικό κλίμα. Στα νησιά της Κεντρικής Αμερικής το κλίμα είναι τροπικού τύπου, ενώ στην περιοχή του ισθμού έχουμε τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες, ανάλογα με το υψόμετρο. 

 

«Χάρτης βροχόπτωσης Β. Αμερικής»

 

 

Μορφολογία

 Η Βόρεια με την Κεντρική Αμερική έχουν περίπου σχήμα τριγώνου  με τη βάση του στραμμένη προς βορρά. Στο νότιο τμήμα καταλήγει σε μια λωρίδα γης που είναι ο σύνδεσμος με τη Νότια Αμερική.  Η Βόρεια Αμερική ενώνεται με τις χερσονήσους της Αλάσκας στα βορειοδυτικά, της Μπούθια  και της Μέλβιλ στα βόρεια, της Νέας Σκωτίας στα βορειοανατολικά, της Φλόριντα  στα νοτιοανατολικά και της Καλιφόρνια στα νοτιοδυτικά. Στα ανατολικά, πολύ μικρότερη, είναι η οροσειρά των Απαλαχίων. Στο κέντρο, υπάρχουν πεδινές εκτάσεις.

 

 

ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΝΕΣ

 Οι Κορδιλιέρες, όντας  πιο κοντά στην ακτή του Ειρηνικού και παίζοντας το ρόλο του υδροκρίτη, κάνουν τα ποτάμια της Βόρειας Αμερικής να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Έτσι, εκείνα που χύνονται στον Ειρηνικό είναι μικρά σε μήκος, με ασταθή ροή νερού, με επίμηκες και απότομο περίγραμμα, ενώ εκείνα που χύνονται στον Ατλαντικό  έχουν μεγαλύτερο μήκος και σταθερότερη ροή νερού.  Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, τα τέσσερα πέμπτα των νερών της Βόρειας Αμερικής χύνονται στον Ατλαντικό και στις θάλασσες που συνδέονται μ’ αυτόν. Παρόλα αυτά και αρκετά ποτάμια που χύνονται στον Ειρηνικό έχουν αξιοσημείωτο όγκο.

 

 

 

ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΙΣΙΣΙΠΗΣ