Νείλος

Το όνομα του Νείλου έχει ελληνική προέλευση. Μία άλλη ονομασία του ήταν Αίγυπτος όνομα το οποίο είναι η πηγή για την ονομασία της πόλης της Αιγύπτου.

Ο Νείλος θεωρείται το μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμου με μέγεθος 6.610 χιλιόμετρα μήκος. Ο Νείλος δημιουργείται από την ένωση των δύο μεγάλων παραποτάμων του, οπότε πηγές του θεωρούνται οι πηγές των παραποτάμων του.

Οι δύο μεγάλοι παραπόταμοι του Νείλου είναι: ο Λευκός Νείλος και ο Γαλάζιος Νείλος.

Η λίμνη Βικτόρια η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Ουγκάντα, στην Κένυα και στην Τανζανία θεωρείται ότι είναι η πηγή του Λευκού Νείλου. Παρ’ όλα αυτά η λίμνη τροφοδοτείται και από άλλους ποταμούς. Αφήνοντας τη λίμνη Βικτόρια ο Λευκός Νείλος είναι γνωστός ως Βικτοριανός Νείλος (Victoria Nile). Ρέει για περίπου 500 χιλιόμετρα, περνάει από τη λίμνη Κυόγκα (Lake Kyoga) και φτάνει στη λίμνη Άλμπερτ (Lake Albert). Αφού αφήσει τη λίμνη Άλμπερτ ο Λευκός Νειλός είναι γνωστός ως Αλμπέρτος Νείλος (Albert Nile). Εν συνεχεία ρέει μέσα στο Σουδάν, όπου γίνεται γνωστός ως Bahr al Jebel. Στη συμβολή του Bahr al Jebel με τον Bahr el Ghazal ο ποταμός παίρνει το πιο γνωστό του όνομα Λευκός Νείλος. Το όνομά του προέρχεται από τη λάσπη και τον πηλό που αιωρούνται στα νερά του. Από εκεί ρέει στο Χαρτούμ οπού συναντά τον Γαλάζιο Νείλο.

Ο Γαλάζιος Νείλος πηγάζει από τη λίμνη Τάνα στα Αιθιοπικά Υψίπεδα. Ο Γαλάζιος Νείλος ρέει για 1.400 χιλιόμετρα στο Χαρτούμ, όπου ο Κυανός και ο Λευκός Νείλος ενώνονται για να δημιουργήσουν το Νείλο. Το περισσότερο νερό που περιέχει ο Νείλος – περίπου 80% με 85% - προέρχεται από την Αιθιοπία. Αυτό βέβαια συμβαίνει μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες που είναι η περίοδος των μεγάλων βροχοπτώσεων. Τον υπόλοιπο χρόνο τα ποτάμια που αρχίζουν από την Αιθιοπία και καταλήγουν στο Νείλο (Γαλάζιος Νείλος, Ατμπάρα, Σομπάτ) έχουν ελάχιστο ή και καθόλου νερό.

Αφού ενωθούν ο Κυανός και ο Λευκός Νείλος, ο μόνος εναπομείνας παραπόταμος του Νείλου είναι ο ποταμός Ατμπάρα (Atbara River) ο οποίος πηγάζει στην Αιθιοπία βόρεια της λίμνης Τάνα και έχει μήκος 800 χιλιόμετρα περίπου. Ενώνεται με το Νείλο περίπου 300 χιλιόμετρα πριν το Χαρτούμ. Ο Νείλος είναι επίσης ασυνήθιστος, γιατί ο τελευταίος παραπόταμος ο Ατμπάρα, ενώνεται με αυτόν στη μισή απόσταση από την εκβολή του Νείλου στη θάλασσα. Από αυτό το σημείο αρχίζει και μικραίνει λόγο εξάτμισης.

Ο Νείλος στο Σουδάν είναι γνωστός για δύο λόγους: 1)ρέει από 6 ομάδες καταρρακτών και 2) κάνει μια τεράστια στροφή προς τα πίσω (νοτιοδυτικά) πριν ξαναγυρίσει βόρεια και προς τη θάλασσα. Η στροφή αυτή του Νείλου ονομάζεται Great Bend of the Nile, («Μεγάλη Στροφή του Νείλου»).

Εν συνεχεία ο Νείλος φτάνει την τεχνητή λίμνη Νάσσερ ( Lake Nasser ). Από κει ρέει βόρεια μέσα από την Αίγυπτο και φτάνει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Στο σημείο όπου ο Νείλος εκβάλει στη Μεσόγειο, σχηματίζεται το Δέλτα του Νείλου ( Nile Delta) το οποίο είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.

(Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Nile)