ΝΕΙΛΟΣ

Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής αλλά και στον κόσμο. Έχει μήκος 6648 περίπου χιλιόμετρα και αποστραγγίζει έκταση που υπολογίζεται  σε 3349000τ.χλμ. Η λεκάνη απορροής του καταλαμβάνει τμήματα της Τανζανίας, του Μπουρούντι, της Αιθιοπίας, το μεγαλύτερο τμήμα του Σουδάν και το καλλιεργούμενο μέρος της Αιγύπτου συνολική έκταση 2803000τ.χλμ.. Ο Νείλος σχηματίζεται από τρία υδάτινα ρεύματα, τον γαλάζιο Νείλο( μήκος:1360χλμ) και τον Ατμπάρα, που ρέουν από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, και το λευκό Νείλο που πηγάζει στις λίμνες Βικτωρίας και Αλβέρτου.

Συγκεκριμένα, αφετηρία του Νείλου είναι ο ποταμός Καγκέρα, που πηγάζει βορειοανατολικά της λίμνης Ταγκανίκα και ακολουθεί βόρεια και μετά ανατολική πορεία για να χυθεί στη λίμνη Βικτόρια. Εκρέει από τις βόρειες ακτές της Βικτόρια και αφού περάσει από τις λίμνες Κιόγκα και Αλβέρτου συνεχίζει την πορεία του μέσα στις πεδινές εκτάσεις του νότιου Σουδάν. Δέχεται τα νερά των μεγάλων παραποτάμων του Μπαχρ ελ Αράμπ και Σόμποτ και με την ονομασία Λευκός Νείλος φτάνει στο Χαρτούμ όπου και ενώνεται με το Γαλάζιο Νείλο. Βόρεια του Χαρτούμ συναντά το δεξιό του παραπόταμο Αντμπάρα. Ακολουθεί μια πορεία S  κατά την οποία σχηματίζονται οι περίφημοι καταρράκτες του ποταμού.  Από τα σύνορα περίπου  μεταξύ Σουδάν και Αιγύπτου, τα νερά του Νείλου σχηματίζουν τη μεγάλη μακρόστενη τεχνητή λίμνη Νάσερ, που δημιουργήθηκε  μετά την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν. Μετά το Ασουάν ο ποταμός αποκτά μεγάλο πλάτος και αφού διασχίζει κάθετα όλο το ανατολικό διαμέρισμα της Αιγύπτου ανοίγεται σε δέλτα και χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα.

 

ΝΙΓΗΡΑΣ

Ο ποταμός Νίγηρας διαπερνά την καρδιά της Δυτικής Αφρικής δίνοντας ζωή σε ερήμους. Έχει μήκος 4200μ. και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της αφρικανικής ηπείρου και 13ος  στον κόσμο. Από τον τόπο που πηγάζει, σε ύψος 800μ. στα όρη Φούτα Τζαλόν της Γουινέας, μέχρι το μεγάλο Δέλτα του στον κόλπο της Γουινέας όπου εκβάλλει. Ο ποταμός Νίγηρας διασχίζει τις χώρες: Γουινέα, Μάλι, Νίγηρα, Μπενίν, Νιγηρία. Το δέλτα του Νίγηρα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου με επιφάνεια 36000τ.χλμ.

 

ΚΟΓΚΟ

     Ο ποταμός Κόγκο έχει μήκος 4667 χλμ.,  είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αφρικής μετά το Νείλο και ο ένας από τους δύο μεγάλους ποταμούς της υδρογείου. Πηγάζει στη Ζάμπια ανάμεσα στις λίμνες Τανγκανίκα και Νυάσα με την ονομασία Τσαμπέσι. Οι πηγές του βρίσκονται σε υψόμετρο 1760 και απέχουν 692 χλμ. από τον Ινδικό Ωκεανό. Ρέει προς τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα νοτιοδυτικά και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό, στην πόλη Μπανάνα του Ζαίρ. Η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 3457000τ. χλμ. Περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το Ζαίρ, το μεγαλύτερο μέρος του Κονγκό, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της δυτικής Ζάμπια και της βόρειας Αγκόλα, καθώς και τα τμήματα του Καμερούν και της Τανζανίας.

Το ποτάμιο σύστημά του αποτελεί ένα τεράστιο τμήμα υδάτινων αρτηριών με μήκος 12900χλμ. Η πρόσβαση όμως προς τη θάλασσα παρεμποδίζεται από τους καταρράκτες Λίβινγκατον μια σειρά από 32 καταρράκτες, 322χλμ. από τις εκβολές του.

 

ΖΑΜΒΕΖΗΣ

Αποτελεί ποταμό της νοτιοκεντρικής  και νοτιοανατολικής Αφρικής που πηγάζει από το Κεντροαφρικανικό Οροπέδιο, ρέει προς τα ανατολικά και εκβάλλει στον Ινδικό ωκεανό. Έχει τις πηγές του κοντά στην πόλη Καλένε Χιλ της Ζάμπια, σε υψόμετρο 1460χλμ. και ρέει αρχικά προς νότο διασχίζοντας την Ανγκόλα και τη δυτική Ζάμπια στη συνέχεια στρέφεται πρώτα προς τα βορειοανατολικά ορίζοντας τα σύνορα Ζάμπια-Ζιμπάμπουε και τέλος προς τα νοτιοανατολικά διασχίζει τη Μοζαμβίκη και καταλήγει στο δέλτα του ,στις ακτές του Ινδικού ωκεανού.  Η λεκάνη του αποστραγγίζει ολόκληρο το νοτιοκεντρικό τμήμα της ηπείρου. Στο μέσο του ρού του κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη, ο Ζαμβέζης  διασχίζει τον ταμιευτήρα Καμπόρα Μπάσα. Στον κάτω ρου του περνά από το λεκανοπέδιο Τέτε και το φαράγγι Λουπάτα και στη συνέχεια διαρρέει την πεδιάδα της Μοζαμβίκης. Το  συνολικό μήκος του φτάνει τα 3540 χλμ. και η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 1295000τ.χλμ.

 

ΣΕΝΕΓΑΛΗΣ

Αποτελεί ποταμό της δυτικής Αφρικής ο οποίος πηγάζει στο οροπέδιο Φούτα Τζαλόν της Γουινέας, ρέει προς τα βορειοδυτικά διασχίζοντας τη δημοκρατία του Μάλι, κατόπιν στρέφεται προς τα δυτικά , διαγράφει τα σύνορα ανάμεσα στην Μαυριτανία(βόρεια) και τη Σενεγάλη (νότια) και καταλήγει στον Ατλαντικό ωκεανό. Τα δύο μεγάλα αρχικά του ρεύματα οι ποταμοί Μπαφίνγκ και Μποκόγε συμβάλλουν στο Μπαφουλαμπέ του Μάλι. Έχει μήκος 1641χλμ και η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 450000τ.χλμ.