Γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα

Η Ασία είναι η πατρίδα των περισσότερων φυτών που καλλιεργούνται στον κόσμο. Στην παραγωγή ρυζιού είναι πρώτη στον κόσμο και παράγει το 90%, της παγκόσμιας παραγωγής. Το ρύζι άλλωστε αποτελεί και τη βασική πηγή διατροφής των ασιατών. Έχει επίσης τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο σε τσάι. Είναι σε όλο τον κόσμο γνωστή η ασυναγώνιστη ποιότητα του κινέζικου τσαγιού. Παράγει ακόμη γιούτα, καουτσούκ, καπνό κλπ.

Η κτηνοτροφία στην Ασία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς πόρους. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια αγελάδων, που σημαίνει ότι στην Ασία υπάρχουν τα 32% περίπου του συνόλου. των βοοειδών που εκτρέφονται στον κόσμο. Από αυτά τα 160 εκατομμύρια υπάρχουν στις Ινδίες.

Επίσης στην Ασία εκτρέφονται τα 40% των χοιρινών που εκτρέφονται σε όλο του κόσμο, το 52% από τις κατσίκες, το 30% από τις καμήλες, το 98% από τα βουβάλια, το 21% των προβάτων και το 20% των αλόγων. Έτσι, ενώ πραγματικά υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί ζώων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και πηγή εσόδων για τον πληθυσμό και πηγή διατροφής, μένουν, για θρησκευτικούς λόγους ανεκμετάλλευτα.

Στις Ινδίες, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι από την πείνα και ενώ οι αγελάδες θα μπορούσαν να προσφέρουν χιλιάδες τόνους κρέας και να σώσουν από την πείνα και το θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, επειδή θεωρούνται ιερά ζώα, μένουν ανεκμετάλλευτα. Κανένας δεν μπορεί να τα σκοτώσει ή να τα σφάξει και να πουλήσει το κρέας τους σε άλλες χώρες.

Αλλά δε φτάνει μόνο αυτό, αυτά τα εκατομμύρια ζώα καταστρέφουν μεγάλες ποσότητες από την υπόλοιπη γεωργική παραγωγή, που, έτσι και αλλιώς, δε φτάνει να θρέψει τους κατοίκους. Έτσι, ενώ τα εκατομμύρια αυτά ζώα θα μπορούσαν να αποδώσουν εκατομμύρια έσοδα κάθε χρόνο, προκαλούν αντίθετα τεράστιες ζημιές και έξοδα.

Αυτό που είναι από πολύ παλιά αναπτυγμένο στην Ασία είναι η σηροτροφία και ιδιαίτερα στην Κίνα που έχει παράδοση αρκετών χιλιάδων χρόνων. Άλλωστε από την Κίνα έφεραν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία οι χριστιανοί καλόγεροι το μυστικό της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του μεταξιού.

Σημαντικά αναπτυγμένη είναι και η αλιεία, ιδιαίτερα στα νησιά και στις νότιες και ανατολικές ακτές της ηπείρου. Μεγάλη οικονομική σημασία έχει η αλιεία για την Ιαπωνία, που κατέχει και τη δεύτερη θέση στον κόσμο στην παραγωγή αλιευτικών προϊόντων.