ΕΒΕΡΕΣΤ

 

Αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων, αλλά και ολόκληρης της Γης. Υψώνεται σε μια απέραντη έκταση παγετώνων και σκεπάζεται από αιώνια χιόνια στα σύνορα Θιβέτ-Νεπάλ.  Η κορυφή Έβερεστ έχει ύψος 8.848 μ. και εξακολουθεί να ψηλώνει, ίσως και 4 εκατοστά κάθε χρόνο, λόγω της αέναης κίνησης των τεκτονικών πλακών.

Στο Έβερεστ επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Το χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει τους -40οC, αλλά σημειώνονται και χαμηλότερες θερμοκρασίες που φτάνουν τους -60οC, ενώ το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους -19οC. Την περίοδο των μουσώνων (από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο) και το χειμώνα εκδηλώνονται σφοδρές χιονοθύελλες. Επιπλέον, είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά οξυγόνου στην ατμόσφαιρα λόγω του μεγάλου υψομέτρου.

 

Πρώτος κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι και ο οδηγός του Σέρπα Τένσινγκ Νοργκάι από το Νεπάλ, ενώ το Μάιο του 1960 τρεις Κινέζοι ορειβάτες έφτασαν στην κορυφή από τη βόρεια πλευρά, τη μέχρι τότε προσιτή. Από τότε άρχισαν να πληθαίνουν οι ορειβατικές αποστολές από όλο τον κόσμο για την κατάκτηση του Έβερεστ. Το Μάιο του 2004 κατέκτησε για πρώτη φορά το Έβερεστ ελληνική ορειβατική αποστολή με αρχηγό το Γιώργο Βουτυρόπουλο και μέλη τους Αντ. Αντωνόπουλο, Μιχ. Στύλλα, Παν. Κοτρωνάρο και Παύλο Τσιάντο, υψώνοντας την ελληνική σημαία και τη σημαία των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Η παρουσία πολλών ορειβατών στην περιοχή του Έβερεστ προκειμένου να κατακτήσουν την κορυφή του δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στο φυσικό περιβάλλον του βουνού. Τα σκουπίδια, ο χαλασμένος ή άχρηστος εξοπλισμός που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες, καθώς και το κόψιμο των δέντρων του βουνού για να τα χρησιμοποιήσουν ως καύσιμη ύλη έχουν δημιουργήσει σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

 

Τα 7 θαύματα του Φυσικού κόσμου

http://dim-sapon.rod.sch.gr/diafora/7thaymata/future.htm

 

Νέα εγκυκλοπαίδεια, τόμος 8, σελ. 180-182. Μαλλιάρης Παιδεία. Πήγασος Εκδοτική